to mniejsze OT bo duze jest przy 60 tys
wymiana standardowa pewno:
oleje,
filtry,
ogólna ocena stanu autka
i jak cos bedzie do wymianki to to wymienia-wkońcu masz gwarancje -więc sie nie przejmuj tylko do ASO
ok, mam gwarancje ,ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć co wymieniają na takim przeglądzie - to ,że olej i filtry to na każdym przeglądzie robią, a ja chcę wiedzieć co poza tym?
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
nosferatus, gdybyś otworzył książkę serwisową, dowiedziałbys się, że w czasie przeglądu okresowego, w tym przypadku po 30kkm, mamy:
-wymiana oleju i filtra
-wyzerowanie wskaznika obslug serwisowych
-sprawdzenie grubosci okladzin hamulcowych
-sprawdzenie grubosci i sposobu zuzycia bieznika, spr. cisnienia
-sprawdzenie akumulatora
-sprawdzenie czystosci kanalu splywu wody
-wymiana filtra przeciwpylkowego
-obejrzenie powloki ochronnej podwozia i lakieru nadwozia
-odczytanie pamieci bledow
czyli nic ciekawego
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Przy zagazowanym szkodniku pasowałoby dołożyć wymianę świec.
darowałbym sobie wymianę świec przy 30kkm ja wymianiałem po 45kkm ( też na lpg) i były w dobrym stanie , uważam , że jeżeli jest dobrze wyregulowna instalka to spokojnie wytrzymają do następnego przeglądu !!!
Również uważam, że wymiana świec co 30kkm jest zbyteczna. Przy instalacjach LPG od świec ważniejszy jest stan przewodów wysokiego napięcia, ale to i tak zbyt wcześnie na ich wymianę.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
świecie myślę,że są do wymiany - jak zapalam silnik to samochód chodzi bardzo nierówno,skaczą obroty i wkońcu gaśnie(tak się dzieje jak nie dotykam pedału gazu) - jak go przegazuję to wszystko jest dobrze - jak myślicie, wygląda to na świece?
Jeśli problemy z obrotami pojawiły się w ostatnim czasie nie zaszkodzi wymienić w czasie przeglądu i świece. Koszty nie powinny być duże. Należy wspomnieć, że jazda na LPG dużo zależy też od jakości zatankowanego gazu.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
darowałbym sobie wymianę świec przy 30kkm ja wymianiałem po 45kkm ( też na lpg) i były w dobrym stanie
tu sie nie zgodze, swiece przy instalacji gazowej powinny byc wymieniane co 10000km gora 15000 a to ze one wygladaja ladnie nie oznacza ze pracuja poprawnie, swiadczy to raczej o tym ze silnik jest w dobrym stanie i nie spala oleju ... tomi98, -Piotr-, zmieniajcie czesciej swiece a zobacycie ze jest duza roznica w pracy silnika ( chodzi o to jak sie silnik wkreca ...)
Zamieszczone przez nosferatus
a stacje są Statoila.
Kolego polecam stacje BP i SHELL'a a szczegolnie ta ostatnia , Statoil nie jest taki rewelacyjny ( jak tankuje gaz na tej stacji < juz nie tankuje, tankowalem> to robilem mniej km na zbiorniku gazu niz ze stacji BP czy SHELL z tym ze po zatankowaniu gazu z ostatniej stacji autko duzo lepiej wkreca sie ... ) . Polecam SHELL'a...
swiece przy instalacji gazowej powinny byc wymieniane co 10000km gora 15000
jak bym czytał slogan reklamowy :szeroki_usmiech moje świeczki NGK po 45kkm były w bardzo dobrym stanie i twerdzę , że to optymalny czas na wymianę. Jeżeli chcesz wymieniać co 10kkm to przecież to Twoja decyzja i ja to szanuję lecz twierdzę iż to lekka przesada. Jeżeli chodzi o wymianę filtrów to się zgodzę co 15kkm.
Zamieszczone przez Janusz
powinny byc wymieniane co 10000km gora 15000
oki to wytłumacz wymianę co 10kk ??? jaki jest sens ???
oki to wytłumacz wymianę co 10kk ??? jaki jest sens ???
to jest zalecane ( przez serwis gazu ) dlatego napisalem gora 15kkm bo faktycznie juz zaczyna gorzej auto jezdzic ( przynajmniej tak jest u mnie a po wymianie swiec jest duzo lepiej)
ja wymieniam u siebie co 15kkm , bez przesady to nie jest taki duzy koszt
nie . widzisz gaz zakladalem u dobrego kumpla i nie ma potrzeby naciagania tym bardziej ze on nie ma w swojej ofercie wymiany swiec, on zajmuje sie tylko i wylacznie instal gazowymi
Zamieszczone przez tomi98
na gazie już troche zjeżdziłem kkm więc uważam , że nie ma takiej potrzeby
tez na gazie troche zrobilem ( to jest juz moj 4 sam na gaz ) stad moje zdanie co do wymiany swiec co 15kkm
może odstęp na eletrodach był nieprawidłowy ?
to raczej odpada skoro nie sa to takie zwykle swiece z 1 ( zapomnialem jak sie mowi) maja 3 i tu nie ma regulacji...
dobra Janusz ja już odpuszczam i nie bedę polemizował :wink:
Generalnie popieram tomi98. Na AKL przejechałem 135kkm z czego 120kkm na LPG. WYmiana świec co 50kkm, żadnych oznak "słabego wkręcania" czy gorszej jazdy. Świeczki kupowane poza siecią ASO, ale NGK i takie same jak ori, tyle, że ponad 20% taniej. Za drugim razem nawet znaczki VW miały. Po 100kkm wymiana przewodów WN - nie polecam przewodów z ASO, takiego g... (jakieś włoskie) jak mi założyli to ze świecą szukać. Po 5 kkm kupiłem jakieś polskie (nie pamiętam już jakie) i nie było problemów. Przyczyna nierównej pracy, trudności z zapalaniem itp, jest często nie po stronie świec, ale przewodów WN i regulacji instalacji LPG. Wszystkie wymiany były dla zasady (oprócz powtórnej wymiany przewodów WN), a nie z powodu jakichkolwiek oznak gorszej pracy silnika.
Zamieszczone przez Janusz
tomi98 napisał/a:
może odstęp na eletrodach był nieprawidłowy ?
to raczej odpada skoro nie sa to takie zwykle swiece z 1 ( zapomnialem jak sie mowi) maja 3 i tu nie ma regulacji
tobluski - sorry ,że dopiero teraz odpisuję.
instalację gazową zakładałem w serwisie i to oni wybrali producenta tejże instalacji, a co do gwarancji to jest tak:
teoretycznie tracimy ją ponieważ była ingerencja w silnik praktycznie ona nadal obowiązuje(tylko w tym serwisie gdzie była ta instalacja zakładana) - chociaż kierownik serwisu zapewnił mnie,iż jeśli samochód rozkraczy się gdzieś na terenie Polski to trzeba zadzwonic do serwisu w Krakowie ,aby oni poinformowali serwis gdzie zabrali nasz samochod o tym ze nasza fura jest nadal na gwarancji.troche to skomplikowane,ale gwarancja jest.
z instalacją było trochę problemów,ale przez to ,że jakiś pieprzony partacz zakładał tą instalację -
1.już 3 razy przetarł się jakiś przewód(info takie dostałem od pracowników ASO) - samochód rozkraczył się na środku ulicy i już nie zapalił na gazie tylko na bęzynie
2.musiałem czyścić wtryski
- a tak poza tym wszystko jest extra - śmiga jak ta lala
tak czy inaczej jeśli dużo się jeździ i chce się trochę zaoszczędzić pieniędzy to polecam instalację(trzeba tylko wybrać sprawdzony zakład instalacyjny) - ja tej możliwości nie miałem i teraz od czasu do czasu musze się męczyć z partactwem instalatora
Komentarz